Přeskočit na hlavní obsah

Péče o svíčky

Je nutné se o svíčku starat? Pokud chcete, aby vám dlouho vydržela, tak ANO. 

Aby svíčka plnila svůj účel na 100% a vydržela vám co nejdéle, je potřeba ji dát správnou péči. Ne vždy hoří svíčka jak má, ale ne vždy je to vina výrobce. Často udělají velkou chybu právě zákazníci, kteří nedají svíčce potřebnou péči a ta pak nehoří jak má.

Zde jsem vám sepsala nejdůležitější body jak se starat o svíčku nejen od Bylinkomilovnice:


Zastřihávání knotu
Toto je asi nejdůležitější pravidlo, pokud chcete aby svíčka správně hořela. Obecně platí, že je dobré udržovat délku knotu v rozmezí 5 - 10 mm. Já osobně se přikláním k délce 5mm. 
Je to z toho důvodu, že takto upravený knot poskytne svíčce takový plamen, který poskytne rovnoměrné hoření. U nezastřižených svíček hrozí, že plamen bude příliš slabý/silný. Knot se může prohýbat a nebo se zkroutí. Tím vznikne nerovnoměrné pálení vosku a může se vytvořit tzv. tunel.
Zastřihávat knot lze speciálními nůžkami, nebo lze také použít klasické nůžky na manikúru. 

Pokud má svíčka více knotů, vždy zapalujte i zastřihávejte všechny knoty.




Nerovnoměrné tavení vosku - TUNEL
Tento jev může nastat jak špatně zastřiženým knotem, tak špatnou délkou hoření. 
Proto se doporučuje nechat svíčku po zapálení hořet tak dlouho, dokud se vosk nerozpustí až k okrajům. Mějte trpělivost tento jev může trvat i déle jak 90minut (záleží na velikosti svíčky). Pokud zhasnete svíčku dříve, může se vytvořit tunel (jiným názvem i důlek). To znamená, že knot začne klesat níže, než je okolní vosk a svíčka už nebude hořet rovnoměrně. Svíčce se tak zkrátí životnost na minimum.

Délka hoření svíčky - JEZÍRKO
Jak jsem zmínila výše, je důležité nechat svíčku zapálenou minimálně tak dlouho, dokud se vosk neroztaví až úplně k okrajům. Ovšem je také důležité nenechat svíčku vyhořet na "jedeno zapálení". Zaprvé je zde nebezpečí popálení (horký vosk nahřeje sklo ve kterém je svíčka a vy se při manipulaci můžete popálit) a zadruhé to svíčce také moc neprospívá, protože vosk se roztaví moc, vznikne jezírko a knot nám bude "plavat", to zapříčiní, že se bude kroutit a topit. Obecně se doporučuje nechat svíčku hořet k okrajům pak ještě chvíli a zhasnout. Svíčku po zhasnutí nechce chvíli odpočinout (vosk opět ztuhne), může to trvat třeba hodinu až dvě. A teprve potom svíčku opět dle potřeby zapálit. 

Průvan
Svíčku nezapalujte a nenechávejte hořet v průvanu a blízkosti proudění vzduchu (klimatizace, otevřené okno,...). Protože hrozí, že plamen bude rušen a mohou vznikat na skle nepěkné černé skvrny. To by byl ale estetický problém, vítr vám však může svíčku zhasínat či dokonce může způsobit přeskočení plamenu a požár je na světě. 

Mushrooming a kouř
Neboli houbička na knotu. To je nevzhledný tvar na knotu, často z důvodu nesprávné délky knotu (když je knot moc dlouhý). Často je tento jev doprovázen nepříjemným kouřem. Stačí knot pouze zkrátit zastřižením a svíčku nadále používat.

Na knotu je vidět houbička.



Určitě platí, že svíčku udržujte v čistotě bez nečistot a ohořelých zápalek ve vosku. Nene, ty tam nemají co dělat. 
Svíčky vždy skladujte na suchém a chladném a tmavém místě. Svíčky by měly být uskladněny tak, aby nedošlo k jejich deformaci. 

Přeji příjemný pocit a navození té správné atmosféry za použití svíček
Bylinkomilovnice ♥






Komentáře