Přeskočit na hlavní obsah

Není mýdlo jako mýdlo

 "Co se děje v souladu s přírodou, není zlo"

Mýdlo... kostka hmoty, která pění a čistí. Ono to ale není jen tak. Průmyslová mýdla jsou "ta běžná" z obchodu, pokud chcete něco "víc" musíte hledat jinde než v supermarketu. Přírodní mýdlo vs. domácí mýdlo vs. klasické tradiční mýdlo, a jak se v tom teď vyznat....




Tento článek je hodně emotivní, protože po prostudování a zabývání se mydlářským řemeslem, jsem vždy jako rozzuřená šelma jen při myšlence na průmyslovou mýdlovou hmotu. Brzy se dozvíte proč.


Nejčastěji se setkáváme s přírodním domácím mýdlem. Je to k uzoufání, kolik prodejců, vám bude tvrdit, jak je toto mýdlo přírodní. Pro mne je něco přírodního pouze, pokud to pochází z přírody a je nejméně chemicky či strojově upravováno. A to platí také pro suroviny.

Jak se v tom tedy vyznat? Jednoduše, ptejte se u prodejců a výrobců... Jinak to nezjistíte. Protože mnohdy jsou na obalech uvedeny velmi zavádějící informace. Jako například tučný a obří nadpis PŘÍRODNÍ MÝDLO. Když se začtete do složení, zjistíte, že přírodních složek je tam minimum. Co znamená přírodní mýdlo? Přírodní mýdlo, může být nazýváno jako přírodní, pokud ve svém složení obsahuje přírodní složku (byť jen třeba 1%) - smutné že? Prostě podle mne klamání zákazníka legální formou... Ach ach. 

Dalším trikem je domácí mýdlo, člověk by řekl, že domácí produkty jsou kvalitní a nešizené. Ale ono někdy (ehm, často) jsou tyto mýdla vyráběna z koupených mýdlových hmot. A to je ten kámen úrazu. Takové mýdlo je jen stěží přírodní (někdy bych řekla, že je ještě méně kvalitní, než mýdlo z kdejakého krámu či drogerie!!). 

hmota z nejmenovaného eshopu.
Produkt nese označení přírodní.


A co, že je to ta mýdlová hmota? No to je panečku dle mého názoru chemická a toxická časovaná bomba. 

Mýdlová hmota 'melt&pour' je předem velkovýrobně (v továrnách) připravená hmota, která se v domácím prostředí rozpustí a opět nechá ztuhnout. Takto vyrobenému  mýdlu se říká glycerinové mýdlo. Takové glycerinové mýdlo se považuje za přírodní (NENÍ!), při výrobě za bezpečné pro děti (ehm, mám to kometovat?), za alternativu k syntetickým mýdlům z drogerie, které jsou přeci škodlivé (haha toto ale taky). No nic, je pravda, že výroba mýdla z M&P hmoty je snadná a pokud jste moc šikovní, zvládnete si takové mýdlo vyrobit do 5ti minut, to už je dost zavánějící nějakým velkým ? protože už staré přísloví říká - čas růže přináší. Pro děti výrobně tedy opravdu Ok, výrobu zvládnou hravě: rozpustíte mýdlovou hmotu (třeba i v mikrovlnce), obarvíte, ovoníte a nalijete do forem, za pár hodin vytáhnete z formy a mydlíte. No pěna krásná, ale přírodní a pečující mýdlo nikde. Proč? Protože se nyní podíváme takové mýdlové hmotě na složení. Každý kosmetický produkt musí mít na obalu INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, česky mezinárodní názvosloví kosmetických ingrediencí), díky kterému si vy jako zákazník můžete ověřit co vlastně držíte v rukou.

INCI náhodně zvolené mýdlové hmoty (z fotografie):
Glycerin 25 – 50 %, Aqua 10 – 25 %, Sodium Stearate 10 – 25 %, Propylene Glycol 5 – 10 %, Sorbitol 5 – 10 %, Sodium Laurate 5 – 10 %, Sodium Laureth Sulfate 5 – 10 %, Sodium Chloride 1 – 5 %, Sodium Lauryl Sulfate 1 – 5 %, Stearic Acid 0,1 – 0,5 %, Lauric Acid 0,1 – 0,5 %, Pentasodium Pentetate < 0,1 %, Tetrasodium Etidronate < 0,1 % 

A co jsou ty jednotlivé jednotlivé přísady zkusím zjednodušeně vysvětlit zde: 

  • Aqua (voda) 
  • Glycerin (ten je pro kůži přínosný, zvláčňuje) 
  • Sodium Stearate (sodná sůl kyseliny stearové, ta se přirozeně vyskytuje v tucích, ale je i průmyslově prodávana) 
  • Propylene Glycol (propylénglykol, přidává se, aby se mýdlo dalo rozpustit (protože kvalitní přírodní mýdlo z tuků, jen tak nerozpustíte) 
  • Sorbitol (cukr; přidává se kvůli transparentosti) 
  • Sodium Laurate (sodná sůl kyseliny laurové, ta se přirozeně vyskytuje v tucích, ale je i průmyslově prodávana) 
  • Sodium Laureth Sulfate - SLeS (syntetický sulfát (síran), který zvyšuje pěnivost) 
  • Sodium Lauryl Sulfate - SLS (syntetický sulfát (síran), který zvyšuje pěnivost)
  •  Sodium Chloride (sůl, kvůli tvrdosti) 
  • Stearic Acid - kyselina stearová 
  • Lauric Acid - kyselina laurová 
  • Pentasodium Pentetate - chelatační činidlo (deaktivuje kovové ionty - jako je vápník a hořčík, zlepšuje pěnivost, dělá mýdlo trvanlivým a zabraňuje sražení mýdla při výrobě) 
  • Tetrasodium Etidronate - je syntetická látka, která funguje jako změkčovač vody a chelatační činidlo – zvyšuje čistící schopnosti produktu. Neutralizuje z vody vodní kámen, váže na sebe kovy, změkčuje vodu, je špatně biologicky odbouratelná a podezřelá z toxicity.

Podtržené názvy, jsem vybrala, jako složky, které jsou fakt už hodně, hodně špatné a přírodní mýdlo by je ve svém složení fakticky mít nemělo. Od klasického a tradičního mýdla (tedy zároveň i přírodního) jsme hodně daleko a toto přírodnímu mýdlu nesahá ani po paty (napsala bych kotníky, ale to už by bylo taky moc vysoko).
Tak co, pořád chcete dělat domácí mýdla? Pořád se takovým mýdlem chcete umývat? Já teda nikoliv. A mrzí mě, když vidím na trzích prodejce, kteří taková mýdla doporučují lidem s kožními problémy a nebo dokonce maminkám pro malé děti. Fuj a hanba...


Výroba mýdla z M&P hmoty

Tip: Pokud vás zajímá složení kosmetiky a výrazům v INCI nerozumíte můžete si složky najít v kosmetické encyklopedii, já používám BiOOO nebo BIOneeds.


A tak co je tedy opravdu přírodní mýdlo? Mýdlo (respektive základ) je vyrobené z rostlinných nebo také živočišných tuků a nějaké zásady (nejčastěji hydroxidu sodného/draselného). Takto se mýdlo vyrábí již od 7.století našeho letopočtu a to díky arabům, kteří vyrobili první mýdlo z olivového oleje a louhu. Pokud vám někdo tvrdí, že při výrobě hydroxid nepoužil, věřte, že jediný způsob, jak vyrobit mýdlo bez hydroxidu je použití průmyslové mýdlové hmoty (viz. výše). Vypůjčila jsem si složení opět náhodné složení opravdu přírodního mýdla.


INCI přírodního náhodně zvoleného mýdla vyrobeného metodou za studena: 
Sodium Olivate, Aqua, Sodium Sheabutterate, Sodium Cocoate, Glycerin, Sodium Cocoa Butterate, Sodium Babassuate, Sodium Sunflowerseedate, Sodium Castorate, Lavandula Angustifolia Oil, Lavandula Angustifolia Extract, Limonene* 

  • Sodium Olivate - sodná sůl z olivového oleje → jeho mastných kyselin
  • Aqua
  • Sodium Sheabutterate - sodná sůl z bambuckého másla → jeho mastných kyselin
  • Sodium Cocoate - sodná sůl z kokosového oleje → jeho mastných kyselin
  • Glycerin - vzniká zmýdelněním tuků (zvláčňuje a hydratuje pokožku)
  • Sodium Cocoa Butterate - sodná sůl z kakaového másla → jeho mastných kyselin
  • Sodium Babassuate - sodná sůl z babassu olej → jeho mastných kyselin
  • Sodium Sunflowerseedate - sodná sůl ze slunečnicového oleje → jeho mastných kyselin
  • Sodium Castorate - sodná sůl z  ricinového oleje → jeho mastných kyselin  
  • Lavandula Angustifolia Oil - levandulový éterický olej 
  • Lavandula Angustifolia Extract - levandulový extrakt 
  • Limonene - přirozená součást éterických olejů (možné alergeny)

To je rozdíl že? Tady vidíte jaké oleje byly zmýdelněné a umíte přesně říci co držíte v rukou. Toto je mýdlo, kterým se chcete mýt. Mýdlo, které jsem použila jako vzor nemá ve složení žádné barvivo, pokud by obsahovalo, bylo by v INCI uvedeno také. Do INCI se prostě musí uvádět vše. To je povinnost každého výrobce, který mýdla vyrábí  a prodává legálně (v souladu se zákony).

Tady jsem si nadběhla, protože my naše mýdla teprve legalizujeme (to je důvod, proč nemáme žádný eshop), hned jakmile také získáme certifikát a budeme znát přesné INCI, tak ho také na našich mýdlech uvedeme a budeme je moci prodávat.
Mýdlo, které není certifikováno pro styk s kůži se smí prodávat jako dekorace (a tam je použití jen na spotřebiteli a výrobce za případné alergické projevy nenese zodpovědnost - to jen vysvětlení, proč některé mýdla nesou název 'dekorace'). 

Tak co, už víte co znamená přírodní X domácí X klasické mýdlo? Tyto názvy znám já, je ale možné, že je někdo zná pod jinými názvy, vybrala jsem ty nejčastější...

Je jeden jediný způsob, jak se v označení mýdle vyznat. A to číst INCI složení, ptát se prodejce (ale to taky někdy není výhra, protože sami prodejci mají mnohdy míň informací o procesu výroby než běžný uživatel - zkrátka neví co INCI znamená - ach ach) nebo líp kontaktovat výrobce. Prostě důvěřovat, ale stále prověřovat.

Na závěr chci uvést, že není "špatné" vyrábět mýdla z koupené mýdlové hmoty, ale je důležité znát složení a nenazývat ji přírodní. Pokud přesto výrobu mýdla chcete zkusit ale raději byste zvolili jednodušší způsob (a tím je výroba z předem koupené hmoty), chybu neuděláte, pokud si pečlivě přečtete složení kupovaných mýdlových hmot. Mohu doporučit tuto mýdlovou hmotu, která je svým složením velmi hezká (ale přesto bych se já osobně přiklonila k výrobě mýdel tradičním způsobem). Nebudu ale lhát, já pro výrobu prvního mýdla tuto hmotu použila. Chtěla jsem si mýdlo udělat doma a zjistit co to obnáší. Upřímně? Výroba mýdla z hmoty je děsná nudaoproti výrobě mýdel tradičním způsobem za studena 😃. Pro mne je kvalita na prvním místě, proto říkám, že neodsuzuji výrobu mýdel z koupené hmoty, ale vadí mi její následný prodej pod názvy přírodní /kvalitní kosmetika - něco jiného je vydávat ji a popřípadě i prodávat jako přírodní/kvalitní... To je to s čím já osobně naprosto nesouhlasím.

S pokorou, vděčností a láskou ♥
Bylinkomilovnice


Komentáře