Přeskočit na hlavní obsah

Výběr správného mýdla

 "Co se děje v souladu s přírodou, není zlo."


Složení mýdel je různé. Liší se od sebe mýdla přírodní a mýdla chemicky stvořená. Ale to není jediné. Vlastním složením se od sebe liší i jednotlivá přírodní mýdla. Záleží jaké mýdlo hledáte. Jaké mýdlo se hodí přímo na vaši pokožku. K čemu vám bude mýdlo sloužit. Na ruce? Na tělo? Na obličej.......? 

Pokud vás zajímá jak se o mýdlo starat, tak článek najdete zde

Vypadá to na dlouhý proces rozhodování, já se vám ho pokusím teď trochu usnadnit. Vysvětlím vám několik důležitých pojmů, které by vám rozhodování měly usnadnit.

PŘÍRODNÍ NON TOXIC MÝDLO?
To je mýdlo, které neobsahuje žádné toxické a potencionálně zdraví nebezpečné látky. Tyto látky ale můžete najít ve složení komerčních mýdel. Jsou to například Sodium Laureth Sulfate nebo Sodium Lauryl Sulfate, tyto látky jsou tenzidy - aby mýdlo krásně mylo a čistilo. Další adept, který v přírodním mýdle nemá co dělat je Pentasodium Pentetate a Tetrasodium Etidronate, tyto látky zajištují pěnu, ale pozor, řadí se mezi látky zdraví škodlivé. Sorbitol je sice látka, která tělu nevadí, ale taky se v přírodním mýdle nevyskytuje. 

A co teda v přírodní kosmetice je? Sodné soli olejů, označují se Sodium a příslušný olej (například Sodium Olivate - mýdlo obsahuje olivový olej). Dále mýdla obsahují tolik ceněný glycerin (ten se z chemických mýdel odstraňuje, aby mohl být přidán do jiných kosmetických produktů). Glycerin je pro pokožku přínosným, protože ji krásně zvláčňuje. Dále se v přírodních mýdlech mohou vyskytovat přísady navíc, jako například mléko, jogurt, med, oves, lanolin, bylinky, hedvábí, maceráty, barviva + jíly, éterické oleje pro vůni (neplést si se syntetickými vůněmi alá parfum, ty mají k přírodnímu složení daleko), včelí vosk, pyré (například kaštanové, dýňové, avokádové, šípkové, mrkvové,...). Opravdu je přísad do mýdel spousta a než bych vám to vše napsala, už byste dávno nechtěli číst.... Takže si pojďme říct, jak to tedy je s mýdly přírodními a jejich použitím.

Ilustrační fotografie

MÝDLO NA RUCE? JE JEDNO JAKÉ?
Mýdlo na ruce by určitě mělo mít tyto vlastnosti: pořádně čistit ruce od nečistot a dostatečně tvrdé. Určitě nemusí mít ve složení pečující složky pro vyživení kůže, protože si ruce myjeme tolikrát za den, že je to zbytečné. Pokud však vašim dlaním chcete dopřát i něco navíc, chybu neuděláte.

MÝDLO DO KOUPELE, DO SPRCHY?
Takové mýdlo nemusí být odolné a pevné jako mýdlo na ruce, protože je jasné, že jej nebudete používat několikrát během několika málo hodin. Proč je četnost použití důležitá? Protože pokud máte mýdlo z kvalitních tekutých olejů, které se ale často rychle vymydlí, nebo při nevysušení slizovatí (může to být nepříjemné nejen pro vás ale i pro mýdlo). 

Pro normální zdravou pokožku

Jste v dnešní době velký šťastlivec! Pokud netrpíte žádnými potížemi spojenými s kůži (ekzémy, lupénka, citlivá a zarudlá kůže, alergie,...) je pro vás vhodné prakticky cokoli. Můžete vybírat hlavně nosem podle vůně a očima podle vzhledu. Ačkoliv složení vás až tak moc nezajímá, je dobré si pohlídat to, že v rukou držíte mýdlo přírodní). Ať tedy vyberete jakékoli, nešlápnete vedle.

Pro suchou a citlivou pokožku

Pokud máte potíže s pocitem suché, zarudlé, citlivé pokožky, je dobré si určité složky ve složení hlídat. Určitě ale neexistuje žádné dogma. Musíte sami vědět (vypozorovat) co přesně vaší kůži vadí a co ji dráždí. Mohou to být barviva (dokonce i přírodní), mohou to být éterické oleje (vůně), dokonce i jednotlivé tuky (například kokosový olej má tendenci vysušovat). 

Ilustrační foto

Pro ekzematickou pokožku
Ajéje. Pokud trpíte ekzémy, vůbec vám to nezávidím, Z vlastní zkušenosti jsem s tím bojovala přes 10 let, takže rozumím všem strastem. Důležité je to nevzdat. Tady určitě doporučím mýdlový detox - vydržte to a zkuste se 14 dní mýt jen vodou. A potom vyzkoušet přírodní mýdlo, v případě, že se netrefíte výběrem, zkuste detox opakovat a vybrat jiné. Urychlíte detoxem dobu, kdy se projeví používání mýdla nového. Protože to chvíli trvá, než si kůže zvykne a přijme změnu v podobě kosmetiky. Nic není hned, rozhodně ne zázrak.

Mýdlo by určitě nemělo dráždit a mělo by být co nejšetrnější. Mýdlo by zde mohlo mít něco navíc, co by pokožku krásně zahojilo a bylo ku prospěchu. Mezi takové přísady se řadí například mléko, jogurt, lanolin, hedvábí, sůl. Určitě doporučím, aby bylo mýdlo zase co nejméně dráždivé (jako u mýdel pro suchou pokožku, tedy vyvarovat se barvám a vůním éterických olejů), co doporučím jsou přírodní jíly, které mají na pokožku skvělý vliv. 

MÝDLO NA PLEŤ?
I zde platí pravidlo, že neznalost složení neomlouvá. Je důležité vědět co v mýdle je. Určitě na pleť doporučuji mýdla šetrná a jemná. Nemusí přece dělat velkou pěnu a čistit za každou cenu.... Chceme si omýt obličej a důležité, abychom u toho druhý den nevypadali jako rajčata.

Mýdlo na pleť nemusí být tak odolné jako na ruce, opět jej budeme používat nejčastěji jednou/dvakrát za den. Bylo by vhodné, kdyby obsahovalo vyživující složky, které ale nebudou kůži dráždit.
U mýdel určených na pleť bych určitě chtěla mít ve složení přírodní jíl, přímo pro daný typ pleti.

Doporučím Naháče nebo Cíťa mýdlo. 

MÝDLO PRO MIMINKA?
V porodnici vám poradí kosmetiku pro děti, mě jedna moc milá starší sestřička řekla, že doporučuje koupat takhle malá miminka jen ve vodě. Fakt! Opravdu mi řekla, že mám své miminko jen opláchnout v čisté vodě. A víte co? Měla pravdu, je to to nejlepší. Pokud, ale i přesto chceme pro svůj klid použít mýdlo je zde složení důležitější více než kdy jindy.

Platí to, že mýdlo musí být maximálně šetrné, maximálně jemné a rozhodně "nahaté", vyhla bych se snad asi všemu od barev až po vůně (a to i ty přírodní). 


Informační označení u mě na blogu

Já jsem si připravila rozdělí dle použití a označení počtem hvězdiček ⭐. Kde vyšší počet je vhodnější (na pleť, na tělo, na ruce). 

Např.: KOZÍ mýdlo 

Na pleť:⭐⭐

Na tělo:⭐⭐⭐

Na ruce:⭐

Kozí mýdlo je dle mne vhodné na pleť (pozor citrát) a celé tělo. Můžete ho mít i na umyvadle pro běžné umývání rukou, ale doporučuji to nejméně (mýdlo je spíše pečující a taktéž více péče vyžaduje - hlavně dost času na vyschnutí, a to mu častým používáním nepodaří). 

Pro jakýkoli dotaz se neváhejte zeptat formou emailu, na facebooku nebo instagramu.

S pokorou, vděčností a láskou 
Bylinkomilovnice 🤎


Komentáře